Omdat ik zelf graag gezond en gevarieerd eet, heb ik dit recept gemaakt met 100% volkoren roggemeel. 100% roggemeel kom je niet vaak tegen in recepten, dus ik wilde dit graag uitproberen. Je kunt het echter eenvoudig vervangen door tarwemeel, als je dat liever gebruikt.

Ingrediënten
- 200 gram dadels*,
- 4 eetlepels appelstroop, zonder toegevoegde suiker
- 125 ml (plantaardige)melk
- 125 ml kokend water
- 300 gram volkoren roggemeel
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 1 eetlepel kaneel
- 2 theelepels bakpoeder
- Handje gemengde noten (grof gehakt)
- Roomboter of kokosolie om in te vetten
- Optioneel; voeg extra rozijnen en/of noten door het beslag. Let op: rozijnen 5 min voorweken in warm water.
(*)Ik gebruik dadelpurree, goedkoop te verkrijgen bij turkse supermarkten.Dit week ik dan wel eerst in kokend water tot ik het tot puree kan prakken)

BEREIDING
- Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
- Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water(of de dadelpuree). Blender of prak ze fijn, samen met de appelstroop en de melk.
- Voeg nu alle droge ingrediënten door het dadelmengsel tot het goed gemengd is en stort in de cakevorm.
- Verdeel de noten over de bovenkant van je ontbijtkoekbeslag.
- Zet de volkoren ontbijtkoek voor 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.
- Haal hem uit de oven, en zet hem eventueel op zijn kop met de cakeblik nog eromheen. Zo blijft het extra smeuïg.
Tip: Snijd het in plakjes en vries het in. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje bij de hand – ideaal voor jezelf of om mee te geven aan de kinderen voor school.
Reactie plaatsen
Reacties