Ontbijtkoek (100% Roggemeel)

Gepubliceerd op 9 oktober 2025 om 12:17

 


Omdat ik zelf graag gezond en gevarieerd eet, heb ik dit recept gemaakt met 100% volkoren roggemeel. 100% roggemeel kom je niet vaak tegen in recepten, dus ik wilde dit graag uitproberen. Je kunt het echter eenvoudig vervangen door tarwemeel, als je dat liever gebruikt.

Ingrediënten

  • 200 gram dadels*,
  • 4 eetlepels appelstroop, zonder toegevoegde suiker
  • 125 ml (plantaardige)melk
  • 125 ml kokend water 
  • 300 gram volkoren roggemeel
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Handje gemengde noten (grof gehakt)
  • Roomboter of kokosolie om in te vetten
  • Optioneel; voeg extra rozijnen en/of noten door het beslag. Let op: rozijnen 5 min voorweken in warm water. 

 

(*)Ik gebruik dadelpurree, goedkoop te verkrijgen bij turkse supermarkten.Dit week ik dan wel eerst in kokend water tot ik het tot puree kan prakken) 

BEREIDING

  1. Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water(of de dadelpuree). Blender of prak ze fijn, samen met de appelstroop en de melk.
  3. Voeg nu alle droge ingrediënten door het dadelmengsel tot het goed gemengd is en stort in de cakevorm.
  4. Verdeel de noten over de bovenkant van je ontbijtkoekbeslag.
  5. Zet de volkoren ontbijtkoek voor 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.
  6. Haal hem uit de oven, en zet hem eventueel op zijn kop met de cakeblik nog eromheen. Zo blijft het extra smeuïg.

Tip: Snijd het in plakjes en vries het in. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje bij de hand – ideaal voor jezelf of om mee te geven aan de kinderen voor school. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.