Super knapperige zuurdesem Granola

Gepubliceerd op 18 juli 2025 om 22:59

(Voor de zuurdesem bakkers)
Het mooie aan zuurdesem granola is dat je de overgebleven zuurdesemstarter niet hoeft weg te gooien. In plaats daarvan gebruik je het om een heerlijk knapperige granola te maken, zonder dat je veel suiker nodig hebt om die knapperigheid te bereiken. 
Dit is vooral handig als je even geen tijd hebt om zuurdesembrood te bakken, maar toch wilt experimenteren en profiteren van de voordelen van gefermenteerd meel.
 

--------------
Ingredienten: 1 bakplaat 

  • 75-100 gram zuurdesem discard/ left over 
  • 30 gr rijstmeel
  • 30 gram water 
  • 150 gram haver-, spelt-, tarwe- en/of roggevlokken
  • 60 gram noten naar keuze
  • 35 gram zonnebloem- en/of pompoenpitten 
  • 1 eetl. lijnzaad (zelf malen) 
  • 25 gram kokosvlokken
  • 1,5 tl. Kaneel (optie: extra 1/2 tl. Koekkruiden)
  • 45-55 gram honing, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker.
  • 15 gram kokosolie of roomboter
  • evt: 2 eetl water als het te droog is. 


Later toevoegen: (als het afgekoeld is)

  • 30 gram rozijnen, dadels, abrikozen, cranberries, naar keuze
  • Stukken chocolade naar keuze

Bereidingswijze: 
5 min: bereiding
30 min: oven

Stap 1: verwarm je oven voor op 160 graden. 
Voeg alle droge ingrediënten in een grote schaal, en roer kort door elkaar. 

Stap 2. Voeg nu de zuurdesem, olie en honing toe, en roer goed door elkaar. 

Stap 3. Bedek de bakplaat met een siliconen mat (of bakpapier).
Verdeel alle ingrediënten gelijkmatig over de bakplaat en plaats deze in de oven. Schep alles halverwege één keer om voor een gelijkmatige bereiding. 

Stap 4. Zodra het is afgekoeld, voeg je de overige ingrediënten toe, zoals gedroogd fruit of/en chocolade. 

Tips

  • Als je de zuurdesem- discard te zuur vind, gebruik dan een net- gevoede starter voor een mildere smaak. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.