Onlangs ben ik begonnen met het zelf malen van granen, in de hoop meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Doordat het verlies minimaal is en het 100% volkoren blijft, profiteer je van alle voedingsstoffen. Brood bakken met 100% volkorenmeel is best een uitdaging, dus bedacht ik een andere, eenvoudige manier om de granen binnen te krijgen. Dit is nu mijn standaard ontbijt geworden tijdens de koudere dagen. Als je zelf geen granen kunt malen, kun je natuurlijk ook gemalen meel gebruiken. Ik raad wel aan om het bij een molen te kopen, zodat je zeker weet dat het versgemalen is.

Ingrediënten
Aantal: 2 personen
- 70-100 gram graan naar keuze (zoals tarwe, spelt, haver of rogge), afhankelijk van de gewenste dikte.
- 400-500 ml (volle) melk, water of een combinatie van beide (ik gebruik meestal 50/50).
- Een snufje zout.
Optioneel:
- 2 eieren.

Bereiding:
Bereidingsduur: 10 minuten
Benodigdheden: pan, garde (optineel: graanmolen)
1. Maal de granen van jouw keuze fijn.
2. Breng water aan de kook. (Ik doe het in de waterkoker)
3. Giet het kokende water samen met de melk in een pan.
4. Optioneel: voeg, terwijl je blijft roeren, 2 eieren toe aan het water en de melk. Dit maakt de pap extra romig en eiwitrijk.
5. Zodra het mengsel kookt, voeg je langzaam en al roerend het meel toe.
6. Laat het geheel een paar minuten doorkoken totdat het indikt. Is het te dik? Voeg dan wat extra melk of water toe. Is het te dun? Voeg dan wat extra meel toe.
7. Creëer je ultieme topping: kokos, zaden (pompoen-, sesam-, zonnebloempitten), noten, kaneel, honing, rozijnen en meer!
Reactie plaatsen
Reacties